Spara tid och pengar med ett designsystem

I en värld där digital närvaro är avgörande för varje organisations framgång, kan ett designsystem skapa enhetliga, skalbara och användarvänliga digitala upplevelser. Kostnadseffektivt, kreativt och affärsutvecklande.

– En vanlig missuppfattning är att kreativiteten skulle dö bara för att du har allting mallat, men det är ju precis tvärtom.
Du får mer tid till det kreativa eftersom alla grundkomponenter finns med redan från början.

Bättre användarupplevelser för alla helt enkelt!

Anders Sköld – UX/UI designer som hjälper myndigheter och företag skapa designsystem

Designsystem för nybörjare

Se designsystemet som basen för din organisations digitala identitet. Det inkluderar inte bara UI-komponenter som knappar och formulär, utan också designprinciper, användbarhetsriktlinjer, kodstandarder och mer. Ett designsystem säkerställer att alla delar av din organisation arbetar med samma ramverk, vilket leder till en mer sammanhängande användarupplevelse över olika plattformar.

Designsystemet innehåller färger, typsnitt, avstånd, knappar, formulär och alla grundkomponenter som används i allt från webbappar till webbplatser, system och, ja, till och med kanske displayen på ditt kylskåp. Det är mer än bara ett komponentbibliotek.

När allt är kopplat och länkat så behöver du bara uppdatera på ett ställe för att det ska slå igenom direkt i alla designfiler och på så vis spara mycket tid.

Därför ska du ha ett designsystem

Det finns många skäl till varför du ska välja att ta fram ett designsystem och här listar vi några av de punkter som vi själva tycker är mest viktiga:

 • Ökad effektivitet och hastighet:
  Med hjälp av återanvändbara komponenter och mönster minskar behovet av att designa och utveckla vanliga UI-element från grunden för varje nytt projekt. Detta gör utvecklingsprocessen smidigare och möjliggör snabbare leverans av nya funktioner och produkter.

   

 • Förbättrad användbarhet och tillgänglighet:
  Designsystemet innehåller beprövade metoder och riktlinjer för användbarhet och tillgänglighet, vilket hjälper till att skapa mer inkluderande och lättanvända produkter. Det är extra viktigt för att möta en bred användarbas och samtidigt följa lagstiftning och standarder för tillgänglighet.

   

 • Experimentera med nya idéer:
  Med ett kraftfullt grundsystem på plats, kan teamen fokusera mer på innovation och att experimentera med nya idéer snarare än att hantera grundläggande designfrågor. Det främjar både kreativitet och förbättring av produkterna.

   

 • Skapa en större kostnadseffektivitet:
  Tack vare designsystemet kan du minska dubbelarbete, förenkla underhåll och snabba upp utvecklingen, vilket också kan bidra till betydande kostnadsbesparingar över tid.

   

 • Främja samarbete:
  Genom att erbjuda en gemensam uppsättning riktlinjer och komponenter underlättar designsystemet samarbetet mellan olika team, inklusive designers, utvecklare och produktägare. Detta leder till en mer integrerad och sammanhängande arbetsprocess.

 • Igenkänning och sammanhållning:
  Ett designsystem hjälper till att skapa en enhetlig och igenkännbar användarupplevelse över alla digitala lösningar. Det blir enklare att använda produkterna och tjänsterna samtidigt som företagets varumärke stärks i och med att varumärkesidentiteten får samma uttryck oavsett plattform.

Skillnaden mellan ett designsystem och en grafisk profil?

Den grafiska profilen används främst för det visuella varumärket och marknadskommunikation, medan designsystemet används för att bygga och underhålla digitala produkter och tjänster. Istället för att rikta sig till användare som skapar kommunikation riktar sig designsystemet till designers och utvecklare. 

Vill du ha ett designsystem?

Vi startar upp arbetet tillsammans med en gemensam workshop där vi går igenom önskemål, utmaningar, mätbarhet och önskad effekt. Tillsammans identifierar vi målgrupper och nyckelpersoner i arbetet för att se hur designsystemet bäst kan förvaltas internt och externt. Vi gör också en nulägesanalys där vi bland annat tittar på befintlig plattform och vilka beroenden som finns. Allt paketeras i en rapport du kan använda som underlag för kommande arbete.

Låter det intressant? Hur går vi vidare?

Mikael Engström

Vi erbjuder en helt kostnadsfri webbrådgivning! Under ca 45 minuter pratar vi om hur ett designsystem kan användas i din verksamhet.

 • kort webbmöte
 • kostnadsfritt
 • när det passar dig

Nyhetsbrev

Kontakta mig!