Johanna Olsson

frontend-utvecklare

“På Advant finns en nyfikenhet och ett driv inför framtiden som jag gillar. I en bransch som förändras snabbt gäller det att vara anpassningsbar och modig”

Johanna Olsson är digital designer och frontend-utvecklare på Advant. Hon beskriver sig själv som en driven problemlösare och delar bland annat med sig av vilka utvecklingsmöjligheter hon ser på Advant.  

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag har arbetat fem år nu med digitala lösningar och webb. Intresset för design och yrket kom när jag pluggade kurser i grafisk design och marknadsföring ett år i Los Angeles. Därefter fördjupade jag mina kunskaper under en YH-utbildning på Brobygrafiska. Efter utbildningen arbetade jag främst med design och utveckling av webbshopar och webbplatser innan jag hittade hem på Advant för drygt två och ett halvt år sedan.

Kan du berätta mer om vad det innebär att vara digital designer och frontend-utvecklare?

– Min huvudsakliga uppgift är att utforma responsiva webbkoncept vilket omfattas av arbete med informationsstruktur, att skapa wireframes samt designprototyper. Jag arbetar också med frontend-utvecklare där jag tar fram hemsidor i WordPress och SiteVision. Arbetet innefattar både kod och arkitektur, med stort fokus på användarvänliga och visuellt tilltalande webbsidor.

Hur kan en arbetsdag se ut?

– Dagen är oftast en blandning av kundmöten och webbdesign. Men även tekniska lösningar, utveckling och såklart en hel del arbete tillsammans med mitt webbteam. Jag tycker verkligen om att få vara med i hela processen, från idé till färdig produkt.

Vad är det som gör att du trivs på Advant och hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Att få jobba med så kompetenta och härliga kollegor är det absolut bästa! Det finns en nyfikenhet och ett driv inför framtiden vilket jag gillar. I en bransch som förändras snabbt gäller det att vara anpassningsbar och modig. Jag tror det här speglar min egen personlighet mycket och det är därför jag trivs så bra.

På Advant får jag vara med och utveckla min egen roll mycket. Tillsammans med teamet provar vi nya verktyg och filar på våra arbetsmetoder. I varje projekt utvecklas man och lär sig något nytt. I teamet kan vi också utbyta mycket kunskap mellan varandra.

Vilka projekt och uppdrag du har gjort på Advant som du är mest stolt över?

– Comparewebbarna – compare.se, be-digital.se och digitalwellarena.se. Compare var en av de första jobben jag gjorde på Advant och de har följt mig längs vägen. I de här projekten har jag fått varit med i alla faser som både designer och utvecklare. Det är kul att få vara med på deras resa och se hur de växer. Under åren har vi också utvecklat en nära och bra relation.

Vilka verktyg/hjälpmedel/mallar kan du inte leva utan på jobbet?

– Spotify! Och mina hörlurar. Jag lyssnar alltid på musik när jag jobbar. Jag har svårt att koncentrera mig utan musik. Jag går in i min lilla bubbla.

Bästa tipset för den som vill jobba som digital designer/webbutvecklare?

– Att inte ge upp och våga testa nya vägar! Både i rollen som designer och utvecklare behöver man vara en problemlösare. Uttrycket ”Kill your darlings” har också hjälpt mig mycket när jag kört fast i både design och kod. Att tänka om och tänka nytt löser ofta problemet.  

I den rollen handlar det mycket om eget ansvar och att hela tiden utveckla och utbilda sig själv. På Google hittar man det mesta.

Vem är du i en GIF och varför?

Tycker den här kotten beskriver mig bra. Problemlösare som vill ta mig framåt men med en avslappnad attityd.

Nyhetsbrev