Not cool

LÄNSSTYRELSEN VÄRMLAND

Vi måste börja se och agera

Vid terminsstart märker Studenthälsan på Karlstads universitet en ökning av samtal från elever som har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Kampanjen Not cool uppmanar åskådarna (oss runt omkring) att agera när det går för långt.

Kort om Länsstyrelsen Värmland

Not cool-kampanjen är ett samarbete mellan Länsstyrelsen Värmland, Studenthälsan och Karlstad Studentkår.

Länsstyrelsen Värmlands arbete handlar om att främja länets utveckling miljömässigt, ekonomiskt och socialt. De arbetar bland annat förebyggande mot sexuellt våld och trakasserier.

Vi måste agera när det går för långt

Våld och sexuella trakasserier har förekommit i alla tider inom olika områden. Studenthälsan på Karlstads universitet kan se en uppgång av samtal från studenter om våld och sexuella trakasserier i samband med terminsstart, då många studenter är med på fester och events där alkohol är inblandat. För att kunna bryta trenden är det viktigt att de runt omkring agerar. Det handlar om situationer där det inte finns samtycke och där det går för långt.

Sexuella trakasserier är inte okej

Kampanjen består av tre filmer som är baserade på studenters egna berättelser om händelser när det har gått för långt. Formatet påminner om Snapchats, för att det ska kännas som om filmerna skulle kunna vara filmade av någon på plats.

Filmerna visas på Karlstadsbussarnas tv-skärmar, på utbildningar inför studenternas introduktion och även i sociala medier riktade till studenter i samband med terminsstart.

Under första kampanjperioden 2019 visades filmerna under en vecka var på Länsstyrelsens och Karlstads universitets Facebooksidor. Filmerna har väckt engagemang bland studenterna och hade över 10 000 visningar per film på Facebook efter första kampanjperioden.

 
Spela videoklipp
Spela videoklipp
Spela videoklipp

Alla studenter jag träffat har sett någon av filmerna och reaktionerna från dem är att de tycker det är superviktigt och bra att vi gör det.

Johan Eriksson

Kommunikatör på Karlstad Studentkår

Nyhetsbrev